We gaan tijdens deze lezing in op de definitie van het burgerinitiatief. De verschijningsvormen die ervan bestaan en welke aandachtspunten hierbij komen kijken.
Heb je vragen? Neem contact op met Cynthia Bockstart.
Stuur een e-mail
Over de bijeenkomst
Mr. dr. Esmée Driessen, Senior adviseur democratie & rechtsstaat Raad voor het Openbaar Bestuur- Thorbeckefellow en Ines Balkema, projectleider Burgerinitiatief bij de gemeente Rotterdam, gaan tijdens deze lezing in op de definitie van het burgerinitiatief. De verschijningsvormen die ervan bestaan en welke aandachtspunten hierbij komen kijken. Ook speelt het samenbrengen van theorie (Esmée Driessen) en praktijk (Ines Balkema) een centrale rol.
Speciale aandacht zal worden besteed aan de Wet versterking participatie op decentraal niveau die (waarschijnlijk) in werking treedt op 1 januari 2025. Deze wet schrijft voor dat alle decentrale overheden hun bestaande inspraakverordening moeten omvormen naar een bredere participatieverordening. Zij zijn daarbij verplicht om regels te maken over het uitdaagrecht.
Esmée Driessen heeft de afgelopen jaren promotieonderzoek verricht naar burgerinitiatieven (ook bekend onder de termen ‘burgerinitiatief’ en ‘uitdaagrecht’). In haar onderzoek richtte zij zich op de vraag hoe overheden (vooral gemeenten) initiatieven van burgers kunnen faciliteren met zowel oog voor het juridisch kader als de werkwijze en wensen van initiatiefnemers.
Met haar onderzoek draagt ze tevens bij aan Financieren in Netwerken; een samenwerking tussen verschillende universiteiten en de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Zie voor meer informatie de website van Financieren in Netwerken.
Partners
Provincie Noord-Brabant, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam en Tilburg University
Aanmelden
U kunt zich hier aanmelden
Vragen?
Heb je vragen? Neem contact op met Cynthia Bockstart.
Stuur een e-mail