Close

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Oegstgeest en het bestuur van de Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn!

31 mei 2024
09.15 - 17.00

Locatie
Gemeentehuis Oegstgeest, Rhijngeesterstraatweg 13, 2342 AN Oegstgeest

Door

Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten, & Zuid-Holland Academie

Voor Burgemeesters, Wethouders uit alle gemeenten in Zuid-Holland

Avtar

Heb je vragen? Neem contact op met Cynthia Bockstart.
Stuur een e-mail

Over de bijeenkomst

U komt toch ook (terug) naar Oegstgeest?

Oegstgeest is een mooie en energieke gemeente waar ‘omzien naar elkaar’ hoog in het vaandel staat. Veel inwoners doen vrijwilligerswerk en laten zo de instellingen en het verenigingsleven bloeien.

Onze gemeente is van oudsher een dorp met veel zorginstellingen en bijzonder onderwijs. Met elkaar zetten we ons in om ervoor te zorgen dat Oegstgeest een fijn en mooi dorp is en blijft om te bezoeken, te (komen) wonen en te werken. Op het Oegstgeester deel van het Leiden Bioscience Park, de banenmotor van de regio, komen ‘wonen’ en ‘bedrijvigheid’ op een mooie manier samen. We vertellen u er graag meer over op 31 mei.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

09.15 - 09.45

Inloop

09.45 - 10.00

Welkomstwoord Burgemeester Emile Jaensch

10.00 - 10.30

Voordracht Commissaris van de Koning Jaap Smit

10.30 - 11.15

Start jaarvergadering o.l.v. Jolanda de Witte voorzitter VZHG en burgemeester van Albrandswaard videoboodschap Leonard Geluk, directeur VNG

11.15 - 11.45

Gastspreker Annelies Huygen, Hoogleraar Ordening van energiemarkten, Universiteit Utrecht

11.45 - 12.00

Afronding plenair programma raadszaal door Emile Jaensch

12.00 - 15.00

Lunch, gevolgd door werkbezoeken

Voor de werkbezoeken geldt geen maximum aantal deelnemers. Met uitzondering van het bezoek aan Airbus, hierbij geldt een maximum van 18 deelnemers. Hiervoor dient u zich te kunnen legitimeren.

Programma werkbezoeken:

1. Energiek Poelgeest

De wijk Poelgeest is vanuit de bouw als duurzame wijk opgezet. De verwarming van de huizen gaat via een collectief warmtenet. Er wordt gebruik gemaakt van de polders met daaronder hylofietenfilters voor water afvoer en zuivering. Er zijn op verschillende plaatsen wadi’s aangelegd en er wordt gewerkt aan het verder klimaatadaptief maken van de omgeving. In deze wijk is de officiële energiecoöperatie Energiek Poelgeest actief, die tot stand is gekomen door een bewonersinitiatief. Zij werken via verschillende werkgroepen (warmte, elektriciteit, klimaatadaptatie, communicatie) gezamenlijk aan verbeteringen om hun wijk nog toekomstbestendiger te maken. Bij de historische scheepswerf in de Klaas Hennepoelpolder zal een afvaardiging van Energiek Poelgeest meer vertellen over dit bewonersinitiatief.

2. Bezoek Leiden Bio Science Park en Corpus

Het Oegstgeester deel van het Leiden Bio Science Park (LBSP) is populair bij Life Science bedrijven en volop in ontwikkeling. Het bestaat dit jaar 40 jaar. Het LBSP is het grootste life science cluster van ons land. Veel biotech patenten zijn van bedrijven uit dit gebied. Er werken zo’n 25.000 mensen bij meer dan 250 bedrijven. We starten ons bezoek bij het onlangs geopende Biopartner 5, één van de unieke bedrijven op deze plek. Daar hoort u meer over de ontwikkelingen van het LBSP en de bedrijven die er zijn gehuisvest. Daarna lopen we naar museum ‘Corpus, Reis door de mens’; één van de eerste gebouwen op deze locatie. Het museum is in 2008 geopend. Ook ú maakt de ‘Reis door de mens’. Een bijzondere ervaring. Al meer dan een miljoen bezoekers gingen u voor.

3. Verbinden en ontmoeten; Bezoek het Dorpscentrum en Jottem

Het Dorpscentrum is het hart van Oegstgeest en een begrip in ons dorp. ‘Verbinden en Ontmoeten’, daar gaat het hier om. We starten ons bezoek met een rondleiding door het Dorpscentrum, een belangrijke voorziening voor onze inwoners, gerund door vele vrijwilligers. Inwoners zijn er de hele week welkom voor een kop koffie of een maaltijd, het volgen van een cursus of een goed gesprek. Na dit bezoek lopen we door naar Jottem, een activiteitencentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook Jottem staat dichtbij de samenleving. Je loopt er makkelijk binnen voor een cadeautje of een verjaardagstaart. Hier krijgt u (letterlijk) een kijkje in hun keuken.

4. Wandelen door De Geesten

Rhijngeest en Endegeest zijn twee landgoederen in Oegstgeest die met elkaar zijn verbonden. Op deze geestgronden staat kasteel Endegeest, een parel gebouwd rond 1650. Sommige panden zijn gemeentelijkof rijksmonument. Andere gebouwen worden gesloopt en herontwikkeld. Uniek daarbij is de publiek-private samenwerking voor zorg-vastgoed. Vertegenwoordigers van beide partijen leiden u rond door het gebied; een plek waar versterking van de groenstructuur, woningbouw, onderwijs, recreatie, parkeren en behoud van erfgoed allemaal een plek moeten krijgen. We houden pauze bij pluktuin de Groene Cirkel, die wordt onderhouden door mensen met een psychiatrische achtergrond. Een mooie, verstilde plek in ons dorp. Even weg van de waan van de dag.

5. Tijdelijke opvang in Oegstgeest. Bezoek diverse opvanglocaties.

Niet alleen het gemeentehuis van Oegstgeest was ooit een psychiatrisch ziekenhuis ofwel een ‘Sanatorium voor zenuwlijders’, ook de gebouwen eromheen behoorden tot de psychiatrische instelling Endegeest, later Rivierduinen. Een aantal gebouwen is de laatste jaren in gebruik genomen voor tijdelijke noodopvang. Er wonen achter het gemeentehuis en elders op het terrein inmiddels statushouders, vluchtelingen uit Oekraïne en overige spoedzoekers uit Oegstgeest en de regio. Wij leiden u graag langs deze opvanglocaties en langs instellingen voor intensieve zorg die zich van oudsher in Oegstgeest bevinden. Zo staat er bij deze wandeling ook een bezoekje aan Centrum‘45 (voor mensen met trauma’s vanuit oorlogssituaties) op het programma.

6. Meer weten over ruimtevaart? Breng een bezoek aan Airbus.

Ruimtevaart in Oegstgeest? Jazeker! Aan de Oude Rijn aan de rand van Oegstgeest bevindt zich het bedrijf van Airbus, waar onderdelen voor onder meer de Ariane 6 raket worden gemaakt en andere innovaties op het gebied van de ruimtevaart worden ontwikkeld. Airbus verzorgt een rondleiding door dit bijzondere bedrijf. Een unieke kans om eens een kijkje achter de schermen te krijgen. Er is beperkt plaats voor deze rondleiding, dus snel inschrijven wordt geadviseerd. Vergeet uw legitimatie niet. Vol = vol.

15.00

Start borrel op gemeentehuis

Partners

De Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten

Avtar

Vragen?

Close
Avtar

Heb je vragen? Neem contact op met Cynthia Bockstart.
Stuur een e-mail