Close

Samen met strategen van gemeenten, waterschappen en regionale samenwerkingsverbanden in Zuid-Holland gaan we aan de slag en stappen we uit ‘de waan van de dag’.

Aanmelden

28 mei 2024
13.30 - 17.30
Zet in mijn agenda

Locatie
Stadhuis Alphen a/d Rijn, Stadhuisplein 1, 2405 SH Alphen aan den Rijn

Door

Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten, Provincie Zuid-Holland, & Zuid-Holland Academie

Voor strategen van gemeenten en waterschappen en regionale samenwerkingsverbanden uit alle gemeenten in Zuid-Holland

Avtar

Heb je vragen? Neem contact op met Cynthia Bockstart.
Stuur een e-mail

Over de bijeenkomst

Samen met strategen van gemeenten, waterschappen en regionale samenwerkingsverbanden in Zuid-Holland gaan we aan de slag en stappen we uit ‘de waan van de dag’. Strategisch adviseren in de praktijk: professionele lenigheid, loyale tegenspraak en het ambtelijk en bestuurlijk samenspel komen allemaal aan bod.

De middag wordt begeleid door verschillende sprekers en biedt handelingsperspectieven voor de dagelijkse praktijk.

Zo neemt één van de sprekers, Erik van Venetië, ons mee in de praktijk van het ambtelijk-bestuurlijk samenspel. Hij is adviseur in lobbyen en heeft een lange staat van dienst op het gebied van public affairs, stakeholdermanagement en communicatiestrategie. Hij is als kerndocent verbonden aan de Universiteit Leiden en coauteur van het boek ‘De Tango van Wethouder en Ambtenaar’, over de praktijk van het ambtelijk-bestuurlijk samenspel.

Naast een plenair deel worden er twee workshops georganiseerd waar je met elkaar dieper de praktijk in duikt. Ook is er voldoende ruimte voor ontmoeting met en uitwisseling van ervaringen tussen collega-strategen uit heel Zuid-Holland.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

13.30 - 14.00

Inloop

14.00 - 14.25

Welkom en opening bijeenkomst door burgemeester Liesbeth Spies en gemeentesecretaris Michiel van Kruijsbergen

De middag wordt geopend door burgemeester Liesbeth Spies en gemeentesecretaris Michiel van Kruijsbergen, van onze gastgemeente Alphen aan den Rijn. Zij gaan in op het bestuurlijk-ambtelijk samenspel en hoe dat werkt in de praktijk bij de gemeente Alphen aan den Rijn.

14.25 - 15.00

Lezing door Erik van Venetië

Erik van Venetië neemt ons mee in de praktijk van het ambtelijk-bestuurlijk samenspel. Hij is adviseur in lobbyen en heeft een lange staat van dienst op het gebied van public affairs, stakeholdermanagement en communicatiestrategie. Hij is als kerndocent verbonden aan de Universiteit Leiden en coauteur van het boek ‘De Tango van Wethouder en Ambtenaar’, over de praktijk van het ambtelijk-bestuurlijk samenspel.

15.00 - 15.45

Workshopronde 1

Workshop 1 – Strategie in een complexe politiek-bestuurlijke context door Freija van Duijne (toekomstverkenner)

Strategen moeten in hun advisering continu schakelen tussen de korte en de lange termijn, integraal belangen afwegen en samenwerken over verschillende bestuurslagen en in verschillende samenwerkingsverbanden. Dit vraagt om een enorm ambtelijk vakmanschap. In de workshop gaan we in op deze thema’s en bespreken we hoe we als strategen kunnen leren en ontwikkelen om in dit complexe werkveld een waardevolle bijdrage te kunnen leveren.

15.45 - 16.30

Workshopronde 2

Workshop 2 – ‘Hoe dans jij de tango met je bestuurder?’ door Erik van Venetië

In deze workshop richten we de blik naar buiten. Welke rol kies je als strateeg in de contacten met stakeholders? En wat heb je intern daarvoor nodig? Aan het eind formuleren we de onderdelen van een lobbystrategieplan. Als hulpmiddel om de gewaardeerde ‘danspartner’ van je bestuurder te worden of te blijven.

16.30 - 16.45

Plenaire terugkoppeling en afsluiting

16.45 - 17.30

Netwerkborrel

Partners

De Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten

De Provincie Zuid-Holland

Avtar

Vragen?

Close
Avtar

Heb je vragen? Neem contact op met Cynthia Bockstart.
Stuur een e-mail