Close

Dé vraag op deze dag luidt: hoe kunnen we de decentrale democratie en het bestuur nog responsiever en slagvaardiger maken?

20 maart 2023
09:15 - 17:30

Locatie
Stadsgehoorzaal in Leiden, Breestraat 60, 2311 CS Leiden.

Door

Zuid-Holland Academie

Voor Ambtenaren, Burgemeesters, Cdk's, Gedeputeerden, Raadsleden, Statenleden, Wethouders, waterschapsbestuurders en -vertegenwoordigers uit alle gemeenten in Zuid-Holland

Avtar

Heb je vragen? Neem contact op met Cynthia Bockstart.
Stuur een e-mail

Over de bijeenkomst

Een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken, in samenwerking met de VU School of Governance en de gemeente Leiden.

Dé vraag op deze dag luidt: hoe kunnen we de decentrale democratie en het bestuur nog responsiever en slagvaardiger maken? Tal van actuele onderwerpen komen voorbij: hoe ga je slagvaardig om met een acute crisis zoals de opvang van Oekraïners? Hoe geef je ruimte aan de maatschappelijke betrokkenheid van je inwoners? Hoe werk je effectief samen met alle mogelijke stakeholders aan complexe opgaves als de energietransitie en de woningbouw? Hoe versterk je de weerbaarheid van het lokaal- en regionaal bestuur?

Laat je inspireren door topwetenschappers, bevlogen bestuurders, actieve volksvertegenwoordigers en kritische ervaringsdeskundigen. Zij geven kleur aan de bestuurlijke uitdagingen waar we in Nederland voor staan, schetsen de dilemma’s die ze daarbij zien en natuurlijk de oplossingsrichtingen.

Meer informatie is te vinden op www.dagvanhetbestuur.nl

Programma

09:15 - 10:00

Ontvangst in de Stadsgehoorzaal Leiden

10:00 - 11:15

Openingsprogramma onder leiding van Marceline Schopman met minister Hanke Bruins Slot, burgemeester Henri Lenferink en hoogleraren Geerten Boogaard, Theo Schuyt en Katrien Termeer.

11:15 - 11:35

Pauze, ondertekening van de Code Interbestuurlijke Verhoudingen

11:35 - 12:25

Deelname aan één van de zes verdiepingscolleges van Lisanne de Blok, Evelien Tonkens, Frank Hendriks, Kutsal Yesilkagit, Albert Jan Kruiter of Martin Schulz.

Lees alles over de verdiepingscolleges in het blokkenschema

12:25 - 15:30

Werkbezoeken in en om Leiden

Het verdiepingscollege dat je hebt gekozen, vormt de inleiding voor werkbezoeken op locaties in en om Leiden, waar we met lokale partijen, gemeenten en maatschappelijke partners kijken naar hoe (lokaal) bestuur in de praktijk uitpakt. We gaan in groepen van 25 deelnemers te voet, per boot, fiets of bus naar de locaties toe.

Voor deze bezoeken op locatie nemen we ruim de tijd, zodat je alle gelegenheid hebt om je eigen vragen of ideeën in te brengen en nader kennis te maken met sprekers en andere deelnemers.

15:30 - 16:30

Plenair slot in de Stadsgehoorzaal

16:30 - 17:30

Netwerkborrel

Partners

Ministerie van Binnenlandse Zaken in samenwerking met de VU School of Governance en de gemeente Leiden

Avtar

Vragen?

Close
Avtar

Heb je vragen? Neem contact op met Cynthia Bockstart.
Stuur een e-mail